Ελεύθερα δρομολόγια από τον ΟΑΣΑ

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) διαθέτει από σήμερα ελεύθερα τα αναλυτικά δρομολόγια (διαδρομές, στάσεις, χρόνοι άφιξης) για το σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα (μετρό, λεωφορεία, τραμ, τρόλευ, προαστιακός σιδηρόδρομος). Μπορείτε να κατεβάσετε τα δρομολόγια εδώ.

Τα δεδομένα προσφέρονται στο πρότυπο GTFS (General Transit Feed Specification), που χρησιμοποιείται από 321 αντίστοιχες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο για τη διάθεση δρομολογίων. Το GTFS αναπτύχθηκε από την εταιρεία διαχείρισης αστικών συγκοινωνιών της πόλης του Portland το 2005, σε συνεργασία με τη Google.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δεδομένα που ακολουθούν το πρότυπο GTFS για να αναπτύξετε υπηρεσίες δρομολόγησης με πολλές εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ, όπως είναι οιGraphServer, pgRouting, OpenTripPlanner. Επίσης, μπορείτε να βρείτε περισσότερες εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ για την επεξεργασία και διάθεση δεδομένων GTFS εδώ.

Η ελεύθερη διάθεση των δρομολογίων της Αττικής από τον ΟΑΣΑ είναι ένα σημαντικό βήμα για τα ανοικτά δεδομένα στην Ελλάδα, ενώ βοηθά στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών, στην ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και στην καλύτερη οργάνωση και διαχείριση του συγκοινωνιακού έργου. Καλούμε όλους τους φορείς αστικών και δημοτικών συγκοινωνιών της χώρας να συμμετάσχουν και αυτοί στην προσπάθεια, προσφέροντας επίσης τα δεδομένα τους ελεύθερα σε όλους τους πολίτες.

Σας προσκαλούμε να αξιοποιήσετε τα δεδομένα του ΟΑΣΑ αναπτύσσοντας εφαρμογές προστιθέμενης αξίας που προσφέρουν καλύτερη πληροφόρηση και υπηρεσίες για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας. Η χρήση των δεδομένων είναι ελεύθερη τόσο για δωρεάν, όσο και για εμπορικές εφαρμογές, με μόνη υποχρέωση την αναφορά της πηγής προέλευσης.

Αν έχετε αναπτύξει λοιπόν μια εφαρμογή ή/και διαδικτυακή υπηρεσία που αξιοποιεί τα ανοικτά δεδομένα του ΟΑΣΑ, επικοινωνήστε μαζί μας! Θα φροντίσουμε να παρουσιάσουμε και να αναδείξουμε όλες τις εφαρμογές μέσα από το geodata.gov.gr τις αμέσως ερχόμενες ημέρες.