Εδώ και μερικούς μήνες το geodata.gov.gr έχει αλλάξει εμφάνιση και λειτουργία, με πολλές νέες υπηρεσίες για όλους!
Το geodata.gov.gr ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2010, όταν ήταν μόλις ένας από οκτώ καταλόγους ανοικτών δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το διάστημα έχει προσφέρει ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα για την Ελλάδα σε περισσότερους από 500,000 μοναδικούς χρήστες. Τα δεδομένα και οι χάρτες του αξιοποιούνται από επαγγελματίες, επιστήμονες, φοιτητές και ενεργούς πολίτες για πλήθος δράσεων, εφαρμογών και υπηρεσιών. Η διάθεση ανοικτών δεδομένων από τη Δημόσια Διοίκηση δεν είναι πλέον ένας μακρινός στόχος, αλλά πραγματικότητα. Σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης έχουμε δράσεις για το άνοιγμα δημόσιων δεδομένων και την αξιοποίησή τους σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.
Έχουμε επομένως πετύχει το στόχο μας;
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά ένα μεγάλο όχι! Αυτό μας λέτε καθημερινά μέσα από τα email και τις αξιολογήσεις σας. Θέλετε περισσότερα, καλύτερα και πληρέστερα γεωχωρικά δεδομένα. Το ίδιο θέλουμε και εμείς! Δυστυχώς όμως το geodata.gov.gr δεν παράγει το ίδιο τα δεδομένα που προσφέρει. Ο ρόλος μας είναι να προσφέρουμε ένα κεντρικό σημείο διάθεσης γεωχωρικών δεδομένων, να υποστηρίζουμε τη δημόσια διοίκηση στην ανοικτή διάθεσή τους και να φροντίζουμε τα δεδομένα να είναι αξιοποιήσιμα από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Για αυτό το λόγο οι προσπάθειες μας τα τελευταία χρόνια στοχεύουν σε δύο άξονες:
- Απλοποίηση της διάθεσης δεδομένων. Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη διάθεση ανοικτών δεδομένων υψηλής αξίας είναι η σημαντική προσπάθεια που απαιτείται από τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Σε αντίθεση με ένα κείμενο διοικητικής πράξης που μπορεί να δημοσιευτεί εύκολα, η διάθεση γεωχωρικών δεδομένων είναι αρκετά πιο δύσκολη. Τα γεωχωρικά δεδομένα συνήθως βρίσκονται σε πληροφοριακά συστήματα, από τα οποία πρέπει να εξαχθούν, να μετασχηματιστούν και να συνοδευτούν από μεταδεδομένα που τα περιγράφουν. Αλλά η προσπάθεια δεν σταματά εκεί! Πρέπει να προστεθούν σε διαδραστικούς χάρτες, να είναι διαθέσιμα σε διαφορετικούς μορφότυπους και συστήματα αναφοράς και φυσικά να ενημερώνονται τακτικά. Μειώνοντας επομένως την προσπάθεια που απαιτείται για όλα αυτά τα βήματα, η δημόσια διοίκηση θα είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερα δεδομένα.
- Εκδημοκρατισμός των γεωχωρικών δεδομένων. Η ανάρτηση ενός συνόλου γεωχωρικών δεδομένων δεν συνεπάγεται αυτόματα πως είναι χρήσιμο ή προσβάσιμο για όλους! Διαφορετικοί χρήστες έχουν διαφορετικές γνώσεις, εμπειρία και φυσικά ανάγκες. Για έναν απλό χρήστη που δεν είναι εξοικειωμένος με τα γεωχωρικά δεδομένα ένα shapefile είναι πρακτικά άχρηστο καθώς δεν γνωρίζει πως μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Για αυτούς τους χρήστες τα δεδομένα αποκτούν αξία όταν είναι διαθέσιμα σε διαδραστικούς χάρτες. Όμως και επαγγελματίες που παράγουν γεωχωρική πληροφορία αντιμετωπίζουν αντίστοιχες προκλήσεις. Ένας μηχανικός είναι εξοικειωμένος με συγκεκριμένες εφαρμογές λογισμικού. Αυτό για παράδειγμα μπορεί να σημαίνει πως γνωρίζει να χειρίζεται μόνο αρχεία CAD και άρα ένα shapefile είναι επίσης χωρίς αξία για τον ίδιο. Στην αντίθετη πλευρά έχουμε προγραμματιστές που θέλουν να αξιοποιήσουν ανοικτά δεδομένα για να αναπτύξουν εφαρμογές προστιθέμενης αξίας. Αυτοί χρειάζονται διαδικτυακές υπηρεσίες για την επερώτηση και οπτικοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων συμβατές με τις τεχνολογίες που γνωρίζουν. Φροντίζοντας επομένως τα ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα να είναι διαθέσιμα με πολλαπλούς τρόπους και να καλύπτουν τις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων χρηστών, μεγιστοποιούμε την πραγματική τους αξία!
Τι ακριβώς έχει αλλάξει λοιπόν στο geodata.gov.gr;
Η σύντομη απάντηση, είναι τα πάντα! Το geodata.gov.gr στηρίζεται σε νέο ανοικτό λογισμικό και υποδομές, έχοντας διαφορετική εμφάνιση και πολλές νέες υπηρεσίες. Είναι ευκολότερο και ταχύτερο, διευκολύνοντας την ανάρτηση νέων δεδομένων και αυτοματοποιώντας πλήρως την παροχή υπηρεσιών από αυτά.
- Ανάρτηση δεδομένων. Η διαδικασία για τη διάθεση νέων γεωχωρικών δεδομένων απαιτεί πλέον ελάχιστα λεπτά! Φτιάξτε τα μεταδεδομένα σας μέσα από το geodata.gov.gr (ή ανεβάστε μεταδεδομένα που έχετε ήδη) και ανεβάστε τα δεδομένα όπως είναι. Δεν είναι ανάγκη να τα μετασχηματίσετε ή να τους αλλάξετε το σύστημα αναφοράς, το geodata.gov.gr θα αναλάβει αυτόματα τη μετατροπή τους.
- Αυτοματοποίηση. Από τη στιγμή που ανεβάζετε ένα σύνολο γεωχωρικών δεδομένων το geodata.gov.gr αναλαμβάνει αυτόματα να προσφέρει τα δεδομένα στους διαδραστικούς χάρτες και στις διαδικτυακές του υπηρεσίες, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε το παραμικρό.
- Ψηφιδωτά δεδομένα (raster). Το geodata.gov.gr υποστηρίζει πλέον πλήρως ψηφιδωτά δεδομένα, όπως δορυφορικές εικόνες ή αεροφωτογραφίες. Ανεβάστε τα δεδομένα όπως θα κάνατε και με τα διανυσματικά. Το geodata.gov.gr θα αναλάβει τη διαχείριση και την παροχή υπηρεσιών από τα ψηφιδωτά δεδομένα σας.
- Δεδομένα όπως τα θέλετε. Μπορείτε να κατεβάσετε τα σύνολα δεδομένων που σας ενδιαφέρουν σε ό,τι μορφότυπο και σύστημα αναφοράς επιθυμείτε! Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για τα μεταδεδομένα. Αρκεί μερικά κλικ και έχετε τα δεδομένα όπως τα θέλετε!
- Χάρτες. Οι νέοι διαδραστικοί χάρτες είναι πιο όμορφοι και γρήγοροι, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες. Μπορείτε να μοιραστείτε το χάρτη που βλέπετε με άλλους, να τον ενσωματώσετε σε άλλες εφαρμογές, ακόμη και να κατεβάσετε τα δεδομένα του στη μορφή που επιθυμείτε. Επίσης, μπορείτε να ανεβάσετε για επισκόπηση τα δικά σας δεδομένα, να απεικονίσετε λίστες συντεταγμένων ή να εισάγετε άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες χαρτών.
- INSPIRE και OGC Υπηρεσίες. Το geodata.gov.gr είναι πλήρως συμβατό με την Οδηγία INSPIRE, προσφέροντας υπηρεσίες καταλόγου, αναζήτησης και θέασης. Επίσης, προσφέρει τις τελευταίες εκδόσεις των ανοικτών διαδικτυακών υπηρεσιών του Open Geospatial Consortium.
- Πολυγλωσσικότητα. Το geodata.gov.gr και τα μεταδεδομένα του είναι διαθέσιμα και σε άλλες γλώσσες! Για ποιο λόγο όμως? Περίπου το 10% της κίνησης στο geodata.gov.gr προέρχεται από επισκέπτες που δεν μιλάνε Ελληνικά, αλλά χρειάζονται γεωχωρικά δεδομένα για την Ελλάδα. Οι θεματικές περιοχές ενδιαφέροντος είναι κρίσιμες για τη χώρα, καθώς αφορούν στον τουρισμό και τη χωροθέτηση επενδύσεων.
- Data & Mapping APIs. Τα δεδομένα και οι χάρτες του geodata.gov.gr είναι διαθέσιμα για προγραμματιστές μέσα από ένα ενιαίο JavaScript API. Έτσι μπορείτε να αναπτύξετε τις εφαρμογές που θέλετε χωρίς να χρειαστεί καν να κατεβάσετε τα δεδομένα.
- Ανοικτό λογισμικό. Το geodata.gov.gr στηρίζεται αποκλειστικά σε ανοικτό λογισμικό που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου PublicaMundi. Μπορείτε να συνεισφέρετε και εσείς στην ανάπτυξη ή να το χρησιμοποιήσετε σε άλλες εφαρμογές.
Η παλιά έκδοση του geodata.gov.gr θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση old.geodata.gov.gr μέχρι τα μέσα του 2016, χωρίς όμως να ενημερώνεται με νέα γεωχωρικά δεδομένα.
Επίσης, στο labs.geodata.gov.gr φιλοξενείται ένα δοκιμαστικό περιβάλλον για τις νέες υπηρεσίες που αναπτύσσουμε, όπως και για την εκπαίδευση στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης στην ανάρτηση δεδομένων.
Αυτά είναι όλα τα νέα;
Ναι, αυτά για τώρα! Τους ερχόμενους μήνες θα ακολουθήσουν αρκετά άρθρα που θα παρουσιάζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το geodata.gov.gr και τις υπηρεσίες του.
Ελπίζουμε πως η νέα έκδοση του geodata.gov.gr θα συνεισφέρει στη διάθεση περισσότερων και πληρέστερων γεωχωρικών δεδομένων για την Ελλάδα. Επίσης, ελπίζουμε οι νέες υπηρεσίες να σας διευκολύνουν και να είναι πραγματικά χρήσιμες για όλους.
Πείτε μας τη γνώμη σας, δώστε μας τις παρατηρήσεις σας και εξηγείστε μας ποιες επιπλέον υπηρεσίες θα θέλετε να δείτε.